Bućka 
 

ŠTA JE TO "BUĆKA"? Od davnina poznata naprava od drveta, sa kojom vešti đerdapski alasi izlaze u svojim čamcima na Dunav, bacaju već pripremljene udice sa mamcima namenjenim samo "kralju riba" - somu. Počinju bućkanje, tako što bućkom udaraju po površini vode, proizvodeći tako specifičan zvuk koji iritira soma koji iznerviran "bućkanjem" snažno kreće prema mestu gde se bućka, tu ga čeka već pripremljen mamac na udici, koga halapljivo guta i... Somovi koji se na ovaj način ulove imaju po desetak i više kilograma. Prema nekim izvorima, postojbina ovog specifičnog načina ulova soma je na reci Don u Rusiji.

U ovom specifičnom načinu ribarenja na đerdapskom delu Dunava koristi se bućka, drvena ili metalna sa zaobljenim krajem. Alasi ravnomernim udaranjem po površini vode izazivaju neobičan zvuk koji soma pokreće iz dubine ka površini vode. Tu ih čekaju specijalno pripremljeni mamci kao što su rovci, gliste, pijavice, durdubaci i slično, da bi na kraju završili kao ulov u alaskim čamcima. Uz veštinu, znanje i malo sreće u ovom delu Dunava mogu se uloviti i kapitalni primerci soma teški i više od 50 kilograma.

Iskusni alas Najdan Nikolić kaže da je bućka posebna drvena palica dužine 50 centimetara na čijem kraju je "pečurka" veličine petodinarca. Struna sa kićankom, olovom i udicom, na kojoj je najčešće crna glista, pijavica ili durdubak, spušta se u vodu. Lupanjem bućkom po površini vode som postaje agresivniji i halapljiviji.
- Kada som zagrize kontrirate povlačeći rukom udicu. Borba zna da bude energična, ponekad i duga, a zadovoljstvo je teško opisivo - ističe Najdan Nikolić, čiji je najteži ulov bio som težak 65 kilograma.

 

 
Početna strana   Vesti   Tekija   Bućka   Som   Ribolov   Foto-galerija   Kontakt